Безплатни обучения за земеделски производители

Петък, 03 Юни 2011 14:38

поле
1200 земеделски производители от региона са подали документите си за директни финансови подпомагания. Техният брой в сравнение с миналата година е леко завишен.

Все повече млади хора проявяват интерес към селското стопанство - тази тенденция се наблюдава, след като от Европа започнаха да пристигат пари, които се дават под формата на безвъзмездна субсидия. Такъв извод направи директорът на областната дирекция „Земеделие” в Перник Радослав Радославов. По различните мерки безвъзмездната помощ може да достигне до 40 лева за декар. Това е главният мотив за младите хора да погледнат на земята като на инструмент за сериозен бизнес. Сега се предлага още една възможност на фермерите. 50 фирми са готови да им предложат обучителни курсове във връзка с писането на проекти по програма за развитие на селските райони. Информация за образователните семинари производителите могат да получат във всяка една от земеделските служби в региона. Отделно от това екипи от различни експерти ще посещават общините. Представители на ДФ „Земеделие”, на неговата разплащателна агенция, такива от областната служба за съвети в земеделието, от новата агенция по контрол на храните и от областната аграрна дирекция веднъж в месеца ще имат изнесени приемни в шестте общини. Там на място те ще предлагат решения за конкретни проблеми и ще обсъждат най-добрите за конкретната идея възможности за кандидатстване по програмата за развитие на селските райони.

/ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.