ПРОВЕРЯВАТ КУХНИТЕ В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Вторник, 28 Юни 2011 14:01

Детска градина
Агенцията по храните в Перник проверява всички детски заведения на територията на областта. Кухните в градините и яслите, които не отговарят на нормативните изисквания, ще бъдат затваряни временно или постоянно. Това съобщи директорът на структурата доктор Елза Драгомирова.

По изрична заповед служителите на Агенцията по храните извършват инспекция на всички детски заведения в областта. На проверка подлежат материалната база, оборудването, хигиената на кухненските уреди и посудата, съхранението и произхода на продуктите. В детските градини и ясли, където има констатирани нередности, кухните ще бъдат затваряни временно до отстраняването им. Окончателно ще бъде прекратено функционирането на звена, които не успеят да изпълнят изискванията на контролните органи, каза д-р Драгомирова. В тези детски заведения храната ще се доставя от така наречените кухни-майки. Според сега съществуващата нормативна уредба инспекторите следят за безопасността на храната в детските заведения. Министерството на земеделието и храните подготвя нова наредба, която ще регламентира конкретни изисквания за качеството на основните хранителни продукти, които се доставят в градините. Очаква се наредбата да влезе в сила от началото на новата учебна година. За да се избегне поскъпването на таксите, което би нарушило бюджета на много семейства, продуктите в детските заведения ще бъдат купувани директно от производителите. Във връзка с масираните проверки за качеството на яйцата, които Агенцията предприе, доктор Драгомирова информира, че в Пернишка област обектите за пакетиране са малко на брой. Те са щателно инспектирани и констатацията е, че няма никакви нарушения при маркирането и окачествяването на яйцата.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.