Световен ден за борба с алергиите

Петък, 08 Юли 2011 12:18

8 юли е обявен за Световен ден за борба с алергиите. Според учените алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.

Алергии
Алергичните заболявания и съпътстващите ги имунопатологии се разрастват неудържимо през последните години. Според статистика на СЗО, в световен мащаб, страдащите от различни форми на алергии са между 20% до 40% от хората. Само за последните 20-25 години пациентите с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Скокът се дължи до голяма степен на драстичното замърсяване на околната среда и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, не съществували до преди 20 години. Как човек може да разбере дали има алергия? Понякога симптомите са явни – проблем на кожата или лигавицата. Излизат петна, има сърбеж. Но в други случаи се появява една кашлица, която продължава месец или два и то след като пациентът е пил антибиотик. Това трябва да подскаже, че не става въпрос само за инфекция. Други симптоми може да са пристъпите на задух както през деня, така и през нощта или при физически усилия. За алергия подсказват още запушеният нос, честото кихане, сърбеж в носа или очите. Обикновено това са симптомите на сезонните алергии. Замърсеният въздух в Перник влияе върху алергичните прояви, тъй като праховите частици падат ниско долу и пациентът ги усеща. Една алергична лигавица винаги се влияе от тях, защото те я дразнят. Много често дрехите и козметиката, които използваме, провокират алергии, затова специалистите препоръчват козметиката да се купува от аптеките, тъй като там продуктите са сигурни. Трябва да се избягват дрехи от изкуствена материя, които запаряват кожата. Препоръчително е да се носят дрехи от памук или памук и ликра.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.