Полезни съвети при температурните аномалии

Четвъртък, 11 Август 2011 13:04

Бурия
Тази година лятото ни изненадва с все по- чести и резки промени в температурите. По тази причина специалистите дават някои съвети, които могат да ни помогнат да се чувстваме добре.

По медицински наблюдения най- ниска е смъртността от сърдечно- съдови заболявания, когато температурите се задържат между 21- 23 градуса. Ето защо традиционно през лятото, когато настъпят горещините, здравословните неразположения зачестяват. Тази година обаче организмът трябва да се пребори и с друг негативен метеорологичен проблем. Един ден градусите достигат рекордни стойности, а на следващия рязко застудява. Тези температурни аномалии се отразяват в по-голяма степен на възрастните хора, младите са по-издръжливи. Според лекарите за да сме по-устойчиви, трябва да пием поне по литър и половина вода на ден в жегите. Така ще се предпазим от риска за топлинен удар. Не бива и да се прекалява с водата, защото по-голямото количество натоварва сърцето. Категорчно специалистите съветват да не се пие алкохол в горещините. Това са диуретици, които водят до обезводняване на организма. В дни като днешния, когато температурите падат чувствително, трябва да облечем топли дрехи, да избягваме течението и студените газирани напитки. И още един съвет дават кардиолозите - климатиците да не се намаляват под 25 градуса, тъй като много голям проблем се оказва рязката промяна на температурите навън - вътре. И все пак - най- големите ни врагове си остават стресът и липсата на хигиена. Затова на първо място трябва да спазваме хигиената си и да не се ядосваме.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.