Двама души с хепатит през миналата седмица

Сряда, 17 Август 2011 12:16

Болница Рахила Ангелова
Двама души от Перник са се заразили с вирусен хепатит през миналата седмица. От началото на годината досега болните от хепатит са 15, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Диагноза вирусен хепатит е поставена през изминалата седемдневка на двама души от Перник. Епидемиологичното проучване е показало, че няма връзка между заболелите. Те са настанени за лечение в инфекциозно отделение на пернишката болница. Случаите на хепатит в Пернишко са над 15 от началото на годината до сега. Освен в Перник и в Радомир, болни бяха регистрирани и в град Трън и село Студена. Половината от тях бяха деца. От Регионалната здравна инспекция съобщават още, че има 11 човека с ентероколит през изминалия период, като случаите са от Перник и Радомир. Жител на Брезник и жител на Кладница са с белодробна туберкулоза. Настанени са за лечение в Белодробната болница. Намалява шарката при децата. Варицела е пипнало само едно дете. В предходната седмица бяха четри. В границите на нормалното са заболелите от грип и остри респираторни заболявания- с такива оплаквания са били 24-ма жители от региона, уточняват от здравната инспекция. 63 бременни и майки са били консултирани от експерти в рамките на Регионалната информационна кампания в подкрепа на кърменето. Те са посетили поликлиниката, където бе проведена Седмица на отворените врати. В РЗИ - Перник функционира безплатен кабинет за консултиране на пушачи, желаещи да откажат тютюнопушенето. Консултирането се извършва от д-р Славея Гарова, след предварителна заявка на тел. 60-15-80. Всички желаещи могат да установят своя ХИВ статус анонимно и безплатно в лабораторията на РЗИ - Перник, всеки работен ден от 8. 30 ч. до 17. 00 ч.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.