Кампания срещу остеопорозата в Трън

Петък, 26 Август 2011 13:38

гр. Трън
НОВА КАМПАНИЯ, ТОЗИ ПЪТ В ТРЪН ПРОВЕЖДА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ- ПЕРНИК. ТОЗИ ПЪТ ТЯ Е ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЛИЧНИЯ РИСК ОТ ОСТЕОПОРОЗА

Кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костна плътност организират община Трън и Регионалната здравна инспекция- Перник. Тя ще се проведе на 7- ми септември в сградата на Медицински център „Д-р Стамен Григоров“- бившата болница в граничния град. Желаещите да получат информация или за предварително записване, могат да се обадят на телефон 0988 66 71 10. Цената на изследването е 10 лева. В случаи на отчетена намалена костна плътност и наличие на рискови фактори за развитие на остеопороза гражданите ще бъдат насочвани към центровете и специализираните кабинети в региона. Кампаниите „Проверявайте ежегодно риска си от остеопороза” се провеждат в сътрудничество с Асоциацията на пациентите с остеопороза и остеоартроза и Националното сдружение на общо практикуващите лекари в България и се подпомагат от Българския фонд за жените. Ползва се апаратура, закупена за целите на провеждането на скрининг за ранно установяване на риска от заболяването.

Остеопорозата е коварно заболяване, защото симптомите се появяват чак след като болестта се е развила, предупреждават специалистите. Ако например отслабването на костната система е започнало още в ранна възраст, шансът да се разбере, че се губи костна маса е много малък,защото няма никакви болки или външни следи, че започва дегенеризация на костите. Това може да стане само ако човек отиде на преглед.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.