Животновъдна ферма в центъра на Ковачевци тормози хората

Четвъртък, 08 Септември 2011 15:47

Ковачевци
Представители на Агенцията по безопасност на храните, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и Областна дирекция „Земеделие“ извършиха днес проверка на животновъдна ферма в центъра на Ковачевци. Обектът отдавна създава проблеми на местните жители.

Фермата е в непосредствена близост до сградата на кметството, районът непрестанно се замърсява с оборска тор, а миризмата е непоносима. Кметът Васил Станимиров отдавна сигнализира всички държавни институции за проблема. Съгласно приетата от Общинския съвет наредба в населеното място не могат да се отглеждат повече от 3 броя едър рогат добитък, а Иван и Венцислав Генчеви притежават около 40 крави. Парадоксално е, че нито една институция не може да затвори фермата. Отменена е Наредба №7, която регламентираше отстоянията от жилищни сгради. Селскостопанската постройка е незаконна, въпреки това от Агенцията по храните са издали предписание за нейното модернизиране. От кметството многократно са предлагали на баща и син Генчеви да им предоставят безвъзмездно селскостопански постройки в Светля, Егълница или Косача. Те обаче отказват и са подали жалба до министъра на земеделието срещу действията на кмета. Иван и Венцислав Генчеви отсъстваха по време на проверката. На 6 юли от РИОСВ са издали предписание за изграждане на яма за оборската течност. Днес инспекторите констатираха, че предписанието не е изпълнено. Ще последва акт от Регионалната екоинспекция.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.