Българо-австрийски център за обучение на кадри ще заработи в България

Четвъртък, 29 Септември 2011 19:05

Тотю Младенов
Българо-австрийски център за обучение на кадри ще заработи в България

 

Българо-австрийски център за обучение и квалификация  на кадри ще заработи в България. За това се договориха днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и Рудолф Хундсторфер, министър на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия. Те откриха международна конференция на тема „Европа 2020 и национални политики на пазара на труда – стратегии и мерки в Австрия и България”, в хотел „Шератон София хотел Балкан”.

 

Центърът ще осигурява добре подготвена и квалифицирана работна ръка за австрийския бизнес, който инвестира в България, уточни министър Младенов. Обектът ще бъде изграден по подобие на функциониращите пет българо-германски центрове за професионално обучение във Смолян, Плевен, Стара Загора, Пазарджик и Царево.

 

България си постави амбициозната цел до 2020г. да достигне заетост от 76% на населението на възраст 20-64г, каза пред присъстващите министър Младенов.  Той очерта повишаването на участието на младежите на пазара на труда и съкращаването на периодите им на безработица като основна задача на политиката по заетостта.

 

По даннни на МТСП към момента в обучение чрез ваучери са включени над 53 хил. заети лица. През настоящата година в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация са включени 23 170 безработни лица. До момента е осигурена субсидирана заетост на над 20 000 души със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и на 35 000 души със средства от държавния бюджет, допълни министър Младенов.

 

В изказването си министърът на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия Рудолф Хундсторфер подчерта, че сътрудничеството между България и Австрия е много добро. Заедно с експертът от ЕК Жан-Луи де Брауър, той се обедини около тезата за насърчаването на младежката заетост, обучението и квалификацията на работната сила в Европа. Чуждестранните гости напомниха, че разкриването на нови работни места и борбата с дълготрайната безработица са сред основните цели на стратегията на ЕС за растеж „Европа 2020“.

 

Участие в конференцията взеха заместник-министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова, посланикът на Австрия Герхард Райвегер и представители на структурите на МТСП.

 

След конференцията двамата министри посетиха социално предприятие „Да успеем заедно” към фондация "Св. Архангел". Предприятието се финансира чрез средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.